Hur påverkas vi av vår omgivning?

Vad är det som gör att vi ser så olika på saker och ting? Varför debatterar, bråkar och hatar vi istället för att vara sams? Vad är det egentligen som skiljer oss åt?

 

Från det att vi föds, eller faktiskt redan när vi ligger i mammas mage, så påverkas vi ständigt av vår omgivning. Genom våra sinnen extraherar vi information från omgivningen i form av syn, lukt, känsel etc. Det här är vår ”input” till hjärnan. Det är beroende på vilken input vi får, och hur vi behandlar informationen, som bestämmer vår output. Med ”output” menas resultatet av informationsbearbetningen, hur vi matchar den nya informationen med den befintliga. Det kan leda till en handling, t.ex. genom att uttrycka en åsikt, eller i de första stegen endast en tanke. Med tiden utökar vi vår kunskapsbas genom att ständigt bearbeta all information vi kommer i kontakt med, och utifrån tidigare information dra logiska slutsatser. Alla handlingar är logiska utifrån individens tolkning av informationen. Så vad betyder det i praktiken?

Du kan egentligen inte ha en egen åsikt. Du kan inte tänka ”fritt” eller ”nytt”, då allt som du någonsin kan tänka på härstammar från information som du någon gång har fått från din omgivning. Att inse denna starka koppling är fundamentalt för att förstå vikten av omgivningens påverkan på individen, och därmed samhällets roll i att forma individer. En gärningsman utför inte ett brott baserat på ”dumma” eller ”ologiska” beslut. Tvärtom så är handlingarna fullständigt logiska baserat på individens slutsatser, som i sin tur är grundade på information från omgivningen. Det är därmed inte individens ”fel” att den utför handlingen, då det är omgivningen som stimulerat och uppmuntrat till det. Att då bestraffa individen löser inte problemet, då individen endast är symptom av ett strukturellt problem. Mer om det i senare inlägg.

Denna informationsbearbetning som ständigt äger rum skapar dina grundläggande värderingar. Värderingarna fungerar sedan som en kompass i dina beslutsfattningar och det är utifrån dem som du bildar en egen åsikt. Det är därmed viktigt att förstå att även värderingarna härstammar från vår omgivning, och det är utifrån dem du agerar.

Låt oss ta ett exempel. Du växer upp i Tyskland under andra världskriget i en nazistisk familj. Dina föräldrar skulle, medvetet eller omedvetet, överföra sina värderingar på dig då dessa enligt dem är logiska och för dem känns de ”rätta”. Du skulle bli en individ som inte hade någonting emot att trycka på en knapp för att döda oskyldiga människor. För det är i enlighet med vad du blivit lärd, det känns rätt enligt dina djupaste värderingar. Det gör dig inte till en ”ond” människa. Det gör dig till en produkt av din omgivning.

Exemplet ovan är en extremvariant av vad som dagligen händer i alla hem världen över. Vi uppfostrar våra barn att bli precis som oss, och/eller vad vi själva tror på. Det är historiskt sett det vanligaste sättet för att föra vidare kunskap till kommande generationer, så att deras barn ska slippa upprepa samma misstag som deras förfäder. Vi skapar och upprätthållet omgivningar som formar individer på ett oönskat sätt, för att sedan straffa deras handlingar, när problemet är vår egna inkompetens att se helheten.

Du påverkas av samhället och samhället påverkas av dig. Individen måste ses som en del av samhället, inte separat från det. Därför har vi alla ett ansvar.

 

Annonser

5 reaktioner på ”Hur påverkas vi av vår omgivning?

  1. Ping: Tidsanda | Propaganda – Ett verktyg för trygghet och rädsla

  2. Ping: Tidsanda | Vår kollektiva ignorans av beteendevetenskapen

  3. Ping: Tidsanda | Kan vi verkligen uppnå ett hållbart samhälle?

  4. Wow. Klockrent. Precis vad jg letade efter! Skönt att höra att det finns fler som har fått liknande uppfattning tack vore vår omgivning! 😉

    Gilla

  5. Från ingenstans fick jag en snilleblixt för några år sedan och tänkte att vi måste vara en produkt av omgivningen. En del håller med, andra inte(religiösa framförallt) vilket i sin tur stärker min tes.

    Gilla

Vad tycker du? Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s